„Кино и класика“ се завръща в Европейския музикален фестивал

27 февруари 2024, вторник

На българската музикална сцена поредицата „Кино и класика“ съществува вече 10 години и всяко следващо събитие успява да улови отново вниманието и любовта на публиката с размаха на този специфичен жанр, съчетаващ музикалните шедьоври на великите композитори от миналото с любими филмови партитури от наши съвременници. 24-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ – София представя на 22 март в зала „България“ нова програма с това заглавие, като за първи път в събитието ще се включи Младежка филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров.  Водеща солистична фигура за концерта е Георги Черкин, който е част от поредицата „Кино и класика“ още от самото й създаване. И още в първото издание през 2014 г. неговата роля за успеха на събитието е ключова, заради участието му като изпълнител и автор на сполучливи аранжименти. В различни програми от проекта той си партнира с музиканти като Светлин Русев, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Гергана Николаева. Активната му кариера на виртуозен пианист вече години наред се допълва и от творческата работа на оркестратор и композитор. В „Кино и класика“ на 22 март са включени неговите аранжименти на Новелета № 1 от Роберт Шуман, „Лунна соната“ на Лудвиг ван Бетовен, три пиеси от „Годишните времена“ на Пьотр Илич Чайковски (януари – „До камината“, февруари – „Карнавал“ и март – „Песента на кукувицата“) и Сергей Рахманинов – Прелюд в сол минор. Всяка от тях ще прозвучи във вариант за пиано и оркестър, като намесата на Черкин е съвсем деликатна и уместна, а клавирната партия остава непроменена. „Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на съответния автор“, казва Черкин.

Концертът “Кино и класика” отбелязва 120 години от създаването на Националното музикално училище в София, което е първото специализирано учебно заведение за музика у нас. Един от представителните състави на училището е симфоничният оркестър (Младежка филхармония „София“), създаден през 50-те години на XX-ти век и завоювал своето важно място сред младежките оркестри у нас. С ансамбъла са работили и концертирали Емил Янев, Емил Табаков, Милен Начев, Цанко Делибозов, Веселин Байчев, Христо Христов, Росен Миланов, Деян Павлов, Жорж Димитров – все значими за българската музикална култура имена. В момента лидер на оркестъра е маестро Славил Димитров, диригент и композитор, който работи с младежите от 2015 г. Познавайки добре възпитаниците си, той им поверява за концерта на 22 март сериозни симфонични партитури, които са  предизвикателство за всеки професионален оркестър: увертюра към операта „Норма“ от Винченцо Белини, както и блестящите оркестрови картини на Джон Уилямс за филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Джурасик парк“. В програмата присъства и българска филмова музика, а младите оркестранти, макар и от друго поколение, са много подходящи изпълнители на тези мелодии, свързани със значими заглавия от нашето детско кино: „Васко да Гама от село Рупча“ („Тече, всичко тече“ от Симеон Пиронков), „Войната на Таралежите“ („Къде остана детството“ от Кирил Цибулка, завинаги останала в съзнанието ни с гласа на пеещия актьор Асен Кисимов), „С деца на море“ от Петър Ступел и „Фильо и Макензен“ от Александър Бръзицов. Те са оркестрирани специално за концерта от Славил Димитров.

Някои от филмовите музикални теми, включени в „Кино и класика“ са аранжирани от Георги Черкин, който добавя към оркестъра и партии за цигулка и пиано. Така ще прозвучат „Темата на Йода“ на Джон Уилямс („Междузвездни войни“) и част от музиката към филма „Карибски пирати“, композирана от Х. Цимер/Кл. Баделт.

Европейски музикален фестивал“ се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.