Премиера на детския мюзикъл „Славеят“ в „Европейски музикален фестивал”

4 март 2024, понеделник

„Славеят“ е най-новият мюзикъл за деца, постановка на Националния музикален театър „Ст. Македонски“, чиято премиера на 16 март (събота) от 11:00 ч. е част от програмата на XXIV-тия „Европейски музикален фестивал“, организиран от “Кантус Фирмус”. Творбата е създадена по безсмъртната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Славеят на Китайския император“, а нейни автори са либретистът Венелин Методиев и композиторът Румен Бояджиев-син. В основата на сюжета е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго, освен своя изолиран и ограничен изкуствен свят. Но именно в гората, край императорския дворец живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а пътешествениците дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Когато владетелят открива това съкровище, той заповядва птичката да бъде затворена в клетка в неговия дворец. След време императорът получава за подарък изкуствен механичен славей, който обаче изпълнява само една единствена мелодия. Истинската птичка успява да избяга, но когато разбира, че императорът е болен, се завръща в двореца и с песента си успява да прогони смъртта.

Идеята, която иска да внуши този спектакъл е, че истинското изкуство има съзидателна сила, способно е да пречисти хората и е по-силно от смъртта. Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещават постановката в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на творбата, която напусна света само няколко месеца преди написването ѝ.

Постановката на „Славеят“ е дело на режисьора Александър Мутафчийски, а за сценичната реализация работят още Денис Иванов (сценография и костюми), Антоанета Алексиева (хореограф) и др. В главните роли ще видими талантливите млади артисти от Музикалния театър Теменужка Трифонова, Зорница Иванова, Боряна Йорданова, Пламена Михова, Людмила Козарева, Илона Иванова, Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков и др. Спектакълът ще се играе на Камерната сцена на НМТ, а съпроводът се изпълнява от пиано, флейти и ударни инструменти, които подчертават ритъма и успешно създават търсената типично китайска звучност.  Всичко в постановката е подчинено на желанието на творческия екип да създаде един приказен, бутиков спектакъл, който да очарова най-малките почитатели на музиката и театъра, а също и техните родители, баби и дядовци.

XXIV-тият „Европейски музикален фестивал“ в София продължава успешната традиция да представя ежегодно специални събития за детска и младежка публика. Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. Билетите за премиерното представление на 16-ти март – част от програмата на фестивала, вече са изчерпани. Следващите дати, на които ще се играе постановката, са 17-ти, 23-ти и 24-ти март, както и 21-ви април, всички спектакли са с начален час – 11:00 ч. Билети – на касата на театъра на бул. “В. Левски” №100 и онлайн на https://musictheatre.bg/