ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – Сергей Бабаян

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

НОВИНИ

дата: 29 април 2024

място: зала „България“

час: 19:30

Сергей Бабаян за първи път в България

Сергей Бабаян, пиано  
Оркестър „Кантус Фирмус“
Диригент: Боян Виденов

ПРОГРАМА: Ф. Менделсон – Бартолди: Увертюра “Хебриди”
Л. ван Бетовен: Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор
Ф. Менделсон – Бартолди: Симфония №4 „Италианска“

Роден в музикално семейство в Армения, Сергей Бабаян следва пътя на повечето изключителни таланти в тогавашния Съветски съюз. Той се занимава с пиано от детските си години, първоначално в родния си град, а по-късно учи в Московската консерватория при Лев Наумов, Вера Горностаева и Михаил Плетньов. Ключовият момент в неговата кариерата съвпада с разпадането на Съветския съюз и Бабаян става първият артист от СССР, който посещава международни конкурси без държавно спонсорство. Пианистът прави своя пробив през 1989 г. с поредица от победи в престижни музикални състезания: Международния конкурс „Робер Казадесю“ (преименуван на Международен конкурс за пианисти – Кливланд), Международния клавирен конкурс Хамамацу, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано. След преместването си в САЩ, той се присъединява към Института за музика в Кливланд през 1992 г. като артист-резидент. Оттогава развива активна концертна кариера с изяви в престижни зали и работи с много от водещите световни диригенти, сред които Валерий Гергиев, Нееме Ярви, Туган Сохиев, Габор Такач-Наги, Юрий Темирканов, Николай Знайдер и др.
През 2018 г. Сергей Бабаян става артист на звукозаписната компания „Дойче Грамофон“, като първият му албум за нея е реализиран заедно с легендарната Марта Аргерич. През 2020 г. пианистът записва за същия лейбъл творби от С. Рахманинов – компактдиск, който е приветстван като новаторски от международната преса и получава множество награди, включително „Запис на месеца“ на ББС, CHOC Classica и др. На 29 март т.г. предстои премиерата на последните му записи за “Дойче грамофон”, събрани в албума „Рахманинов за двама“ с участие на пианиста Даниил Трифонов.
Боян Виденов е роден през 1987 г. в България, но прекарва детството си в Италия, и Германия, където получава отлично европейско музикално образование. Дебютира едва на 18 години. През 2009 г. основава Манхаймската филхармония – ансамбъл, който има амбицията да бъде платформа за подготовка на млади професионалисти от цяла Европа, които се стремят към кариера в елитните оркестри по света. Виденов учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети. Със своите оригинални изпълнителски проекти той печели международно признание и редовно сътрудничи с големи европейски оркестри и прочути солисти.
„Европейски музикален фестивал“ – 2024, организиран от „Кантус Фирмус“, се реализира под патронажа на г-жа Мария Габриел с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Снимки от събитието: фото Иво Чупетловски