На тържествена церемония за 29-ти път ще бъдат връчени отличията  „Златно перо“ за принос към българската култура

10 май 2024, петък

В навечерието на 24-ти май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Всеки един от тях има безспорни постижения в съответната област и неговото присъствие сред носителите на приза е заслужено признание и чест. Вече са ясни имената на 23-ма лауреати на почетния знак, които тази година ще се окичат със „Златно перо“. Сред тях са видните творци акад. Пламен Карталов, забележителен оперен режисьор и педагог, проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството, художничката Надежда Кутева, композиторът Стефан Диомов, актьорът и фотограф Владимир Карамазов, журналистът Светослав Иванов, диригентът и композитор Константин Илиевски и др. Вижте пълния списък на номинираните в края на съобщението.

Призът „Златно перо“ е учреден през 1996 година от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“, като част от отбелязването на 24-ти май и още тогава негова цел е да се насочи общественото внимание към работата на творците, въплътили в своите произведения националния дух и ценности. Традиционен партньор на събитието е единственото ефирно радио за класическа музика в България – радио „Класик А“. „Чрез това отличие вече десетилетия наред отдаваме почит към труда, таланта и приноса на творците за утвърждаването на българската култура“, сподели Васил Димитров, директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на почетния знак.

Тържествената церемония „Златно перо“ ще се състои на 21 май 2024 от 19:30 в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“.  Тя се реализира с подкрепата на Столичната община и под патронажа на кмета на София, г-н Васил Терзиев. Партньори на събитието са Националния музикален театър, радио „Класик А“ и Българската национална телевизия.

Водещи на събитието ще бъдат Гергана Николаева, оперна прима и Симеон Иванов, журналист от БНТ. Отличията ще бъдат връчени от представители на обществено-политическия и културен живот у нас: Мария Габриел, Найден Тодоров, служебен министър на културата, Евтим Милошев, служебен министър на туризма, Мирослав Боршош, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. П. Владигеров“, Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, Людмил Ангелов, почетен професор в НБУ и др.  В програмата ще вземат участие Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова, Филхармония „Пионер“ с  диригент Любомир Денев-син, Младежки Брас бенд към НМУ „Любомир Пипков” с диригент Велислав Стоянов, младият виолончелист Дарин Ламбрев, лауреат на Националния конкурс „Кантус Фирмус“, танцьори от Клуба по спортни танци “Стил” с ръководител Анелия Серафимова, Китарен ансамбъл към проекта „Музиката вместо улицата“ – гр. Сливен, както и известният поп изпълнител Дичо.

По традиция, едно от 24-те „Златни пера“ ще бъде определено от слушателската аудитория на радио “Класик А”. Всички желаещи да се включат в гласуването могат да го направят от днес до 16 май 2024 включително, като попълнят формуляра за гласуване на https://radioclassica.bg/. Резултатите от вота на публиката ще бъде обявен на самата церемония.

Номинации за отличието „Златно перо“ 2024 

 1. Акад. Пламен Карталов, режисьор, оперен мениджър и педагог
 2. Проф. Аксиния Джурова, културолог
 3. Стефан Диомов, композитор
 4. Проф. Боряна Ламбрева, пианист
 5. Надежда Кутева, художник
 6. Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала „Аполония”
 7. 100% будни“, предаване на БНТ
 8. Мария Стефанова, актриса
 9. Константин Илиевски, диригент и композитор
 10. Impressio, уебсайт за култура и изкуство
 11. Веселин Веселинов – Еко, джаз музикант и композитор
 12. Иван Русев, скулптор
 13. Маргарита Петкова, поетеса
 14. Владимир Карамазов, актьор и фотограф
 15. Aнелия Серафимова-Тодорова, хореограф
 16. Яна Титова, актриса и режисьор
 17. Владимир Зомбори, актьор
 18. Дичо (Дичо Христов), поп и рок певец
 19. Георги Калайджиев, цигулар и педагог, създател на проекта „Музиката вместо улицата“
 20. Светослав Иванов, журналист, водещ на предаването „120 минути“ по bTV
 21. Чешки Център в София,
 22. Любомир Денев – син, диригент и композитор
 23. Кирил Мескин, скулптор
 24. „Златно перо“ на Радио „Класик А“– определя се от слушателите на радио „Класик А“ чрез гласуване