Музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ с послание за чиста природа

13 май 2024, понеделник

„Европейски музикален фестивал“ кани отново столичани на колоритния музикално-танцов спектакъл „Европа танцува“ на 17 май (петък) от 18:30 ч. под куполите на „Ларгото“ в центъра на града. Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала и вече за осми път ще събере на една сцена представителни младежки танцови ансамбли от София. Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове. Основен партньор за концерта е Дом на културата „Средец“, който отбелязва 50-годишен юбилей и се представя чрез участието на своите елитни състави: Танцов ансамбъл „Здравец“, за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови и Детско – юношески танцов ансамбъл „Средец“ с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев. С изящни изпълнения на свои възпитаници ще се включат също Балетна школа „Маша Илиева“ и Балетна студия „Алиса“, които също развиват дейността си в ДК „Средец“.

За доброто настроение на всички ще се грижат и таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са Балетна школа „Алегрета“ с ръководител Илина Агова, Клуб по спортни танци „Стил“ с хореограф и преподавател Анелия Серафимова, Студио за модерен балет „Цветни мечти“ (рък. Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева), Балетно студио „Макове“ с преподавател Евелина Желева, както и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче“, ръководен от Симона Андонова и Радослав Тодоров.

Тазгодишният спектакъл „Европа танцува“ ще премине под мотото „За чиста природа“, поставяйки като съпътстваща тема опазването на околната среда. Участници в събитието ще бъдат ученици – активисти от Младежка екологична организация „ПанГея“, които ще запознаят публиката с възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък и малките стъпки, които всеки отделен човек, още от най-ранна възраст, може да предприеме в тази насока. Водеща на събитието на 17 май ще бъде чаровната певица от Националния музикален театър Елица Красимирова, а автор на сценария е Александър Мутафчийски. Входът за концерта е свободен.

XXIV-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. Почетен патрон на форума е г-жа Мария Габриел.

 

 

Повече за участниците в концерта „Европа танцува“:

Танцов ансамбъл  „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. в гр. София. Създатели на ансамбъл „Здравец“, са Александрия и Георги Стоянови. Родени през 1957 г., завършили „Академията за музикално и танцово изкуство“ в гр. Пловдив, обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство те и до днес ръководят един от най-успешните ансамбли в България. Предават своя дългогодишен опит и знания за традиции и обичаи в българския фолклор на малки и пораснали деца. Репертоарът на ансамбъл “Здравец” включва танци и хореография от всички етнографски области на България. Всяка една от групите в ансамбъл “Здравец” е в състояние да изнася самостоятелни изяви и концерти на високо професионално ниво. Концертите на ансамбъл “Здравец” се превръщат в празници на народното творчество, на таланта и гения на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура.

С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др. През 2022 ТА „Здравец“ взе участие на 6-ти Национален преглед на фолклорните състави и е определен за отличие със званието „Представителен Ансамбъл на CIOFF България“.

Балетна студия „Алиса“ с художествен    ръководител Виктория Стоянова съществува от 10 години към сдружение „Будо клуб Ултра” в София. Там се занимават деца на възраст от 4 до 12 години. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба” -2012, 2013 и 2014 години в раздел „Модерна хореография” – златен и сребърен медал. Носител е на отличие за дебют на фестивала „Ритъм в сърцето ми” и на следните награди: Първо място на Фестивала на изкуствата София 2019  в направление съвременната хореография; Второ място на „Младежки  фестивал на изкуствата „София твори” – 2019 г.- модерен балет, Първо място в шампионата „Утринна звезда“ 2020 г. в направление модерен балет. Участва в различни празници и мероприятия на Столична община.

Балетната школа „Маша Илиева“ е създадена през 1995 година. През годините школата  завоюва своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници са спечелили множество награди на международни и наши конкурси и фестивали. Школата е създател и продуцент на над 20 детски танцови спектакъла. Сред най-успешните представления са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”. Предстояща изява на Балетна школа „Маша Илиева“ е участието на възпитаници в постановката „Ариел“ на сцената на Софийската опера, която ще се състои на 29 май 2024 г.

Балетно студио „Макове“; Евелина Желева – хореограф; Мариана Георгиева – корепетитор. Студиото има 75 годишна история. Репертоарът е богат и разнообразен. В него, освен класическите, са включени и танци, изразяващи богатите чувства на съвременното дете. Биографията на БС „Макове“ е изпълнена с много творчески търсения, с много емоционалност и красота, с упоритост, ентусиазъм и труд, с много любов, вяра и желание. Изявите на състава у нас и в чужбина, както и положителните отзиви от публиката и от специалисти са доказателство за високите художествени постижения на ръководители и възпитаници през годините. И днес, порастнали възпитаници на БС „Макове“ танцуват на сцените в страната и чужбина.За голяма част от тях балетното изкуство се превръща в съдба и професия.

Днес традициите на Балетно студио „Макове” се продължават от неговата възпитаничка – хореографът Евелина Желева и Мариана Георгиева, корепетитор с 40 годишен принос към студиото.

Балетна школа „Allegretta” – хореограф Илина Агова. Създадена през 2013 година като танцово ателие, от 2016-та получава името „Алегрета“ от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Приемат се деца от шест до дванадесет години, разделени в различни възрастови групи. Обучението продължава до 19-та им година. Заниманията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар). Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.

Студио за модерен балет „Цветни мечти“ – хореографи Снежана Бечева и Борислава Бечева-Георгиева.

От класическото в модерния балет до експанзията на уличния танц, в широкия спектър от стилове и техники на танцуване – раждащи се и изчезващи в кръговрата на създаване на култура. През 1986 г. в Национален дворец на децата, е поканена Снежана Бечева – педагог и хореограф, да създаде студио за модерен балет и танц, с което се разкриват нови пространства в културно-естетическия и творчески потенциал за развитие и изява на децата. От 1997 година, към „Цветни мечти” се присъединява хореографът Борислава Бечева-Георгиева – възпитаник на Студиото от самото му създаване. Педагог и творец с голям размах на творческите търсения, със стил и интелект.

Вече трийсет и осем години Студиото е „училище за звезди”, както го наричат децата. А те са стотици преминали през него. Повече от 70 самостоятелни концерта – истински празник за деца и публика; участия в десетки телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали с най-високи отличия и богат награден фонд. Това са реализирани мечти, отприщени от творческото въображение и с право Студиото заслужи името си – „Цветни мечти”.

Клуб по спортни танци „Стил“ – ръководител Анелия Серафимова- Тодорова. Клубът е създаден на 1 октомври 1989 г. Уникалният облик на клуба се формира, чрез наситената хореография от латиноамерикански и стандартни формейшън програми, поднесени в лека и достъпна форма за децата от различни поколения.

През следващите 33 години, клубът е създал и изпълнил над 15 самостоятелни концерта, заснети и излъчени по национални телевизии и е участник в над 3000 различни шоу програми. Клуб по спортни танци  „Стил“ е носител на многобройни награди от фестивали, конкурси и състезания, организирани в България, Австрия, Турция, Хърватия, Украйна, Италия, Гърция и др.

Създател, ръководител, хореограф и педагог, познаващ отлично  индивидуалността на детето, е Анелия Серафимова.  Тя е ръководител и хореограф на  КСТ „Стил“ в Националния дворец на децата – София от 1989 г. до днес. Завършила е „Хореографска педагогика“ със специалност-спортни танци. Магистър по „Теория и критика на хореографското изкуство“, в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ гр. Благоевград. Консултант на специализирана танцова литература.

През 2010 г. е поканена, като гл. хореограф на първото издание на телевизионното шоу „Dancing with the Stars“- Виетнам. Създател на танцовата организация „ИЗКУСТВОТО НА ТАНЦА“. Член на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). Носител на престижната награда „ЗЛАТНА ЛИРА“, за високи постижения в областта на танцовото изкуство и 30 годишна творческа дейност, 2019 г. Носител на „ЗЛАТНА РОЗА“ за хореография от SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – KIDS – 2019г.  Международен съдия.

Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ – хореографи Симона Андонова и Радослав Тодоров, корепетитор – Младен Василев, худ. консултант – акад. Красимир Петров. Представителният ансамбъл „Изворче“ е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е  през 1961 година. В момента в школите на танцовия състав и хора се обучават над 130 деца, които пазят и разпространяват красотата и традициите на родния ни фолклор. ДЮФА „Изворче“ е носител на орден „Кирил и Методий“, на почетни грамоти и плакети за участие в „Панорама на танцовото изкуство“, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за „Голямата танцова награда на София“ и др. „Изворче“ е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и „Радостта на Европа“ – Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Копър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.