Максим Цеков: Една нова цигулка е нов учител

5 юни 2024, сряда

„Една нова цигулка е нов учител“, казва младият цигулар Максим Цеков, който след седмица ще гостува у нас за участие в проекта „Лауреатите“, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  „Инструментите от висока класа звучат страхотно, но за да се случи това, е необходимо да се научат някои неща, да се открие начина, по който се постига техния превъзходен звук“, разказва в интервю по повод събитието талантливият изпълнител от български произход. Като лауреат на престижния конкурс „Алберто Лиси“ в Швейцария през 2019 година Максим има привилегията да получи като награда майсторска цигулка, изработена през 1829 г. от прочутия френски лютиер Жан Батист Вийом. Ценният инструмент му е предоставен за 4 години, през които Максим се научава да открива в него богатството от звукови багри и нюанси. Сега той вече свири на друга, също майсторска цигулка „Charles François Gand“ от 1847 година. „Тя има силен и много красив звук и е идеална за солови изяви. В момента тя е моят глас!“, споделя младият талант.

На 11 юни столичната публика ще има удоволствието да го чуе като солист, концертмайстор и водач на оркестър „Кантус Фирмус“ в една разнообразна и атрактивна музикална програма. Концертът ще се състои в красивата зала на Централния военен клуб от 19:30 ч., а ден след това цигуларят и оркестър „Кантус Фирмус“ ще гостуват за първи път в Казанлък с изява на сцената на Народно читалище „Искра – 1860” от 19:00 ч. Програмата представя любими творби от П. И. Чайковски, Е. Елгар, Фр. Шуберт, С. Барбър и Георги Андреев. Максим ще осъществи премиерното изпълнение на цигулковата пиеса „Смиляна“, създадена специално за събитието от големия наш композитор Георги Андреев. Част от програмата е и прочутото Adagio на С.  Барбър, което цигуларят описва като „една от най-красивите и дълбоки пиеси, написана всъщност за струнен квартет, но която се свири предимно със струнен оркестър“. Акцент за вечерта ще бъде също Рондо за цигулка и оркестър – ранна композиция на Фр. Шуберт, създадена за неговия брат Фердинанд и вдъхновена от творчеството на Моцарт. Именно с музика на Моцарт бе дебютът на Максим Цеков през 2022 година, когато той взе участие в „Европейски музикален фестивал“, отново в партньорство с оркестър „Кантус Фирмус“. Музикалното изживяване ще бъде допълнено от мултимедия, подготвена от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative.

Максим Цеков е роден във Виена през 2000 г. Макар родителите му да не са музиканти, в семейството класиката винаги е била на почит. Във виенския „Дом Витгенщайн“ след негово участие в детски спектакъл случайно се среща с прочутата цигуларка Дина Шнайдерман, която казва: „Това дете трябва да свири на цигулка!“ След две години уроци при нея, малкият музикант продължава обучението си при концертмайстора на Виенския симфоничен оркестър Иван Димитров, превърнал се в негов дългогодишен ментор, с когото все още има контакт и колегиални отношения. Следва обучение във Виенския музикален университет, в класа на проф. Лике те Винкел до началото на 2023 година.

Още първия важен конкурс, в който Максим Цеков участва през 2015 г., му дава възможността да свири във Виенския Концертхаус – шанс, който младият цигулар високо оценява. „Най-важната награда за един музикант е да има концерт“, убеден е той, когато говори за разкриващите се възможности пред един изпълнител, завоювал конкурсна награда. Така следващата ключова възможност за него идва с победата му на конкурса „Клостер Шьонтал“ в Германия, защото му отваря вратите към зали от ранга на Музикферайн във Виена. А след това става лауреат и на конкурса „Алберто Лиси“ в Швейцария.

Максим Цеков е едва на 11 години, когато киното отваря врати пред него и той има шанса да участва във филмовата продукция „Цигулар на дявола“. Това става след като се явява на прослушване, на което е трябвало да изпълни твърде трудния за възрастта си Пети каприз от Н. Паганини. „В началото беше ролята на сина на Паганини – Ахил, но на кастинга хората ме харесаха и казаха, че свиря достатъчно добре, за да играя младия Паганини. Да, на тези години това беше много вълнуващо, ново преживяване…“ Участието на младежа във филма е още в първите моменти от действието: „една малка сцена, само в началото на филма, но за нея снимките бяха в Торино, в Италия. И там се срещнах с г-н Гарет (Дейвид Гарет), който има фантастична кариера и е страхотен цигулар с неговата специална кросоувър програма – един нов път, който той е намерил и го прави великолепно“, разказва Цеков.

В момента Максим е студент в престижното Висше училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин. Негов преподавател там е шведския цигулар и педагог проф. Улф Валин, за когото Максим говори с истинско възхищение: „Той има огромен опит и е изсвирил голяма част от цигулковия солов репертоар. А ние знаем, че цигулковият репертоар не е малък и да имаш човек, който да те подкрепя по този начин с опита, който той е събрал, е нещо много специално! И аз съм много благодарен, че имам тази възможност да следвам тук. Берлин е страхотен град, в който се случват едновременно много неща, особено за културата и за музиката!“, казва младият изпълнител.

Паралелно с цигулковото обучение, Максим изнася и концерти в Австрия, Германия, Франция, България и Швейцария – камерна музика и няколко солови изяви с австрийския пианист Габриел Мелони. Той е част и от ансамбъл „Rondo Solisti“, съставен изцяло от млади ентусиазирани инструменталисти от Виена, с които се познава и е свирил в различни конфигурации още преди това. Наскоро ансамбълът, направи турне из Австрия, а музицирането в него е част от най-хубавите моменти за Максим, защото свири на сцената с приятели. В този ансамбъл той се захваща с „три неща в едно и това невинаги е лесно“:  организатор, концертмайстор и солист, трупайки максимален опит за себе си. В подобна позиция ще го видим и при гостуването му в България наскоро, когато също ще води оркестъра и ще бъде негов солист: „Това е роля, в която сега пак ще имам удоволствието да вляза с оркестър „Кантус Фирмус“ – от една страна заедно, от друга – да свиря соло“.

От края на 2022 година Максим Цеков участва като нещатен оркестрант в групата на първи цигулки в състава на Виенската филхармония. „Канят ме за определени проекти и там се запознавам със симфоничния и оперен репертоар“, споделя музикантът. Той влиза в редиците на прославения оркестър след прослушване, което му осигурява възможността да бъде ангажиран при специални случаи. Благодарение на това, вече е имал шанса да свири под палката на топ диригенти като Филип Жордан и Франц Велзер-Мьост, но по неговите думи най-ценното са самите музиканти в оркестъра, които го приемат много сърдечно и може да научи много от тях.

Цялото интервю с цигуларя Максим Цеков, направено от Радостина Узунова, ще бъде излъчено тази събота, 8 юни от 10:00 ч. ефира на радио Класик А.

Билетите за двата концерта: 11 юни от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София и 12 юни в Народно читалище „Искра – 1860” – гр. Казанлък от 19:00 ч. са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на всяко от събитията 1 час преди началото.

Проектът „Лауреатите“ ще продължи през есента с майсторски клас по камерна музика (12-13 октомври) и концерт на цигуларя Максим Цеков и младия британски пианист Джулиан Тревелиян, предвиден за 15 октомври в Камерна зала „България“.  Всички прояви се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма  Създаване ’23 – Устойчиви организации и фестивали.