Людмил Ангелов оглавява журито на четвъртия Национален конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“

6 юни 2024, четвъртък

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя четвъртото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на класическа музика, което ще се състои тази есен. Основна цел на състезанието е да даде възможност за изява на българските таланти и да популяризира техните достижения чрез реализация на професионални видео и аудио записи, които ще бъдат публикувани в уеб пространството.
Четвъртият Национален конкурс за млади инструменталисти „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода октомври – ноември 2024 г. с подкрепата на Министерството на културата и в партньорство с радио Класик А. Конкурсът ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт.

Музикалното състезание е насочено към солисти – изпълнители на пиано и струнни инструменти (цигулка, виола, виолончело и контрабас), както и камерни ансамбли, в които може да се включат както струнни, така и духови инструменти. Кандидатите ще се състезават в три възрастови групи, съответно до 13 години, до 17 години и до 25 години. Специфична особеност на събитието е, че първият тур се осъществява чрез видео и аудио записи на кандидатите, които се реализират от професионален екип на „Кантус Фирмус“.  Допуснатите до втори тур участниците се явяват на живо пред журито, като техните изпълнения също се записват и публикуват. Предвидени са по три отличия във всяка от възрастовите групи, както и специални награди. Една от най-привлекателните сред тях е Голямата награда на „Кантус Фирмус“ – солово участие в концерт с професионален оркестър през следващия концертен сезон. Тази година лауреатите на състезанието от Втора възрастова група (13 – 17 години), обучаващи се в гимназиален курс, ще имат право да кандидатстват и за специална квота от 6 стипендии, осигурени от Министерството на културата. Заключителният концерт ще се състои на 17 ноември в залата на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София.

Компетентното жури тази година ще бъде оглавявано от именития пианист Людмил Ангелов. Популярен на петте континента той е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Изнасял е рецитали, камерни и оркестрови концерти със световноизвестни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, залите „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Ла скала“ в Милано, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Цюрихската опера, Операта в Монте Карло, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас.

Другите членове на журито тази година са:
проф. д-р Илия Чернаев (пиано), пианист и педагог в Клавирна катедра на НМА ”Проф. Панчо Владигеров”, изнасял концерти в България, Полша, Гърция, Италия, Република Южна Африка, Австрия, Испания, Швейцария, Германия и Великобритания; представил редица световни и национални премиери на произведения от Рамо, Прокофиев, Бритън, Шнитке, Лигети, Л. Денев, Ал. Младенов и Б. Танева. Негови ученици и студенти са печелили награди от международни и национални конкурси в България, Франция, Италия, Холандия, Румъния, Тунис, Турция, Португалия, Македония, Гърция, Сърбия, Хърватска, Чехия, Финландия, Великобритания, САЩ, Канада, Сингапур и Хонг Конг. Води майсторски класове по пиано чрез програма „Еразъм” във Виена, Ниш, Лондон, Валета и др.;
Мила Георгиева (цигулка), чиято сценична кариера започва още в детска възраст, учила при големите цигулкови педагози Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард Скул” в Ню Йорк, и Ифра Нийман в „Гилдхол Скул” – Лондон. От сезон 2002/2003 тя е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, който през 2016 година е обединен с оркестъра на Фрайбург и преименуван на Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио (SWR); Била е солистка на Гевандхаус оркестър – Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското радио, на Нидерландското радио и телевизия, Камерния оркестър „Ференц Лист” в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др.
Проф. Огнян Константинов (виола),  възпитаник на НМУ „Любомир Пипков”, София и НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Работил е в Симфоничния оркестър на БНР, член на известния квартет „Димов” от 2005 г. до 2016 г. През 2013 г. защитава докторска степен по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в която понастоящем е професор. Член е на камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Като солист и камерен изпълнител е участвал многократно във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale” и др. Изнася майсторски класове по виола и участва като жури на престижни музикални конкурси.
Доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело), един от най-изявените български виолончелисти. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“, след което специализира при проф. Наталия Шаховская в Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía). Защитава докторат през 2016 г. и преподава виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. Има многобройни концертни записи за БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV „Globo”, студийни и документални записи в БНР. Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия „Cellissimo”.

Повече информация, регламент на конкурса и информация за записване, може да се открие на  http://cantusfirmusbg.com/ и https://europeanmusicfestival.bg/competition/
https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA