Лауреати на почетния знак „Златно перо“ засадиха 24 нови дръвчета

10 юни 2024, понеделник

На 8 юни 2024 г. в столичния парк „Камбаните“ бяха засадени 24 нови дръвчета, посветени на тазгодишните носители на отличието „Златно перо“. Инициативата се реализира по идея на Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на приза „Златно перо“. Нейната цел е да се отдаде почит към заслугите на видните наши културни дейци, на които бе присъдено отличието през 2024 година.

В засаждането се включиха тазгодишните лауреати на „Златно перо“: художничката Надежда Кутева, пианистката проф. Боряна Ламбрева, диригентът Любомир Денев – син, екип на уебсайта за култура ImpressioDir, екип на предаването 100 % будни на БНТ, Силвия Дерибеева, програмен директор на Чешкия център в София, както и известният поп изпълнител Дичо. Активно участие в събитието взеха и доброволци от Младежката природозащитна организация „ПанГея“ към WWF – България. Алеята бе създадена в непосредствена близост до монумента „Камбаните“, а младите фиданки са от вида „Норвежки смърч“, „Кавказка ела“ и „Сребриста ела“.

На 21 май тази година се състоя 29-та поред церемония за връчване на почетния знак „Златно перо“, на която 24-ма изявени български творци, хора на изкуството и науката, журналисти, медии и институции получиха изящната златна брошка. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития на Столична община и под патронажа на кмета на София, г-н Васил Терзиев. Пълен списък на лауреатите „Златно перо“ 2024.